Destinationen

Genomtänkt Destinationsarbete

Genom sin historia har Svärdsklova länge varit en plats att trivas på. Sedan PS Svärdsklova förvärvade området 2018 har visionen formulerats och inriktningen definierats.

I Svärdsklova ska man kunna bo permanent eller säsongsvis med matupplevelser utöver det vanliga och där friluftslivet finns tillgängligt året runt”

Fokus har varit att skapa en balanserad utveckling där själen av natur och skärgård vårdas.

Genom generationer har Svärdsklova varit ett mål för avkoppling, ro och vila. I detaljplanen som antogs 2007 har Nyköpings kommun fördjupat möjligheten att utveckla området ytterligare.

Den populära restaurangen Svärdsklova har fått möjlighet att växa och utvecklas. En lokal aktör har förankrats för renovering av  Vandrarhemmet ihop med små stugor för en unik upplevelse intill havet och vindens sus. 

Näst på tur är att utveckla områdets friluftserbjudande. Att vakna på morgonen, packa väskan för en tur, gå förbi restaurangen för att hämta upp frukostpaketet och hoppa in i kajaken för en tur på havet, på cykeln för en tur i skogen eller kanske spela lite padel. 

home-bg-11
ales-krivec-vvuuyalbhmk-unsplash

Bo permanent – Bo säsongsvis

Att kunna bo permanent eller säsongsvis i Svärdsklova har varit en viktigt målsättning från början.

Förutsättning för att möjliggöra Svärdsklovas vision har varit att utveckla områdets infrastruktur. Rusta upp befintliga vägar, säkra tillförseln av el, förse området med fiber, bygga nytt VA-system inom området samt säkra upp VA-kapaciteten genom att förhandla fram kommunalt VA.

Näst på tur är att utveckla områdets belysning.

Inom visionen finns liv och rörelse, oavsett tid på året. Genom att tillskapa belysning ökar frihetsmöjligheterna och vi bjuds in till att spendera mer tid utomhus. Den bakomliggande tanken är att både människor och djur ska trivas i en balanserad miljö där själen av natur och skärgård vårdas. 

I samband med att padelbanor byggs tittar PS Svärdsklova på att ihop med Vandrarhemmet etablera ytterligare möjligheter för friluftsaktiviteter i form av kajaker, cyklar och ev guidade turer. 

Svärdsklovas Historia

1938 var året då svenskarna för första gången fick två veckors obligatorisk semesterledighet. Samma år såldes Svärdsklova till företaget Asea med ambitionen om att skapa ett semesterparadis för sina anställda.

De hade blivit helt hänförda av Svärdsklovas natur och ansåg det vara unikt i sitt slag med kombinationen av klippor, tallar och öppna ängar. En genuin skärgårdsmiljö, med direkt landförbindelse var eftertraktat redan då.

77 år av sommarminnen och åren som följer fortsatte man uppföra ett flertal skärgårdsstugor i olika storlekar för att tillgodose sina duktiga arbetares semesterbehov. 

De byggdes i dåtida modern stil, målades i svart färg med vita knutar och placerades på de absolut bästa lägena i området. Sedan dess har man fortsatt att förknippa Svärdsklova med ledighet, lugn och rörelse. 

En semesterby där fiske, sol och segling skapat många sommarminnen för både barn och vuxna genom generationer.

eirik-skarstein-jc-dweyojl8-unsplash

En semesterby där fiske, sol och segling skapat många sommarminnen för både barn och vuxna genom generationer.